VMBO

Enthousiaste aanpakkers

Ben jij een enthousiaste aanpakker met vmbo-advies? Dan ben je aan het goede adres bij De Dijk. Veel van onze vmbo-leerlingen zijn ondernemers in de dop. Ze beheren de schoolkantine, werken in de Kapel, onze eigen winkel in het centrum van Medemblik, of verdienen een zakcent met een eigen (bij)baan. Daar leer je vaardigheden die je later heel goed kunt gebruiken in je verdere opleiding en werk.

Leren door te doen

Op SG De Dijk leer je door te doen! Je werkt nauw samen met je klasgenoten, leert initiatief te tonen en volgens een (ondernemings)plan te werken. Je ontwikkelt goede sociale vaardigheden door zaken bespreekbaar te maken en (jezelf) te presenteren. Die vaardigheden kun je inzetten als je later gaat werken. Je hebt er je hele leven plezier van. En het mooiste: je kunt dat wat je leert meteen toepassen in de praktijk.

Tijdens de Dijkdagen ben je een aantal weken per jaar projectmatig en vakoverstijgend bezig. Je volgt in die periode thematische lessen die niet in het reguliere rooster passen. Denk bijvoorbeeld aan sollicitatietraining, afrekenen in een winkel, een boekhouding bijhouden of voorraad beheren. Deze lessen zijn ook klasoverstijgend, dus je leert andere leerlingen uit jouw jaar nog beter kennen

Wij helpen je

De brugklas duurt op De Dijk twee jaar. In die periode leer je jezelf en de wereld om je heen steeds beter kennen. We werken aan je studievaardigheden, je gaat op kamp en je maakt op een veilige manier kennis met de maatschappij. Zo ontdek jij welk profiel het beste bij je past.

We nemen écht de tijd om je goed te leren kennen. De groepsvorming in de klas is daarom erg belangrijk. Op De Dijk kent iedereen elkaar en we willen graag dat het goed gaat met al onze leerlingen.

Tijdens de brugjaren kijken wij goed naar wat jij kunt en wilt en sturen we elke keer bij. Zo is het mogelijk één of meer vakken op een hoger niveau te volgen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook binnenkomen op basis en doorgroeien naar kader of TL. Een ding staat vast: op De Dijk kun je je met onze ondersteuning breed oriënteren én verder groeien!

Profiel: economie & ondernemen

Vanaf het derde jaar werk je met een profiel. Op De Dijk is dat Economie & Ondernemen (E&O). Dat is een ontzettend brede opleiding, waarin alle facetten van het ondernemerschap aan de orde komen en je veel ervaringen kunt opdoen. In het tweede jaar helpen wij jou het profiel te kiezen dat het beste bij je past. Gaat jouw interesse dan toch uit naar een ander vmbo-profiel dan E&O? Dan stap je, onder onze begeleiding, over naar een andere vmbo-school, met de afdeling van jouw keuze.

Doorstromen

Na 4 jaar doe je eindexamen op onze school. Daarna kun je doorstromen naar de mavo of kiezen voor het MBO. Met een diploma van E&O kun je trouwens naar alle MBO-vervolgopleidingen, ongeacht je profiel of werkveld. Het sluit overal op aan en is dus uitermate geschikt voor echte aanpakkers.

Fast Lane English

Vmbo-leerlingen kunnen op De Dijk Fast Lane English doen. Dat is een speciaal programma waarin je elke week intensief les krijgt in de Engelse taal. Je leert vooral door middel van doen: met theater en toneelstukjes word je spelenderwijs voorbereid op het wereldwijd erkende Cambridge Examen. Dit examen kun je op de meeste scholen alleen afleggen als je havo of vwo doet. Bij ons is dit vak voor iedereen te volgen.